Dwing bedrijven om C02-uitstoot te verminderen

 Vlaanderen heeft amper 2% van de broeikasgassen gereduceerd ten opzicht van 2005, terwijl we tegen 2020 de uitstoot met 15,7% naar beneden moeten halen. We zijn slechts twee jaar en twee maanden verwijderd van de deadline en zelfs met een snelle bijsturing halen we amper 5% reductie.

De handel in uitstootrechten, de ‘emissiehandel’ geeft bedrijven het recht om te betalen voor hun uitstoot in plaats van hun uitstoot te verminderen. Bedrijven waarvoor het te duur is om zelf de uitstoot aan te pakken kunnen zo emissierechten kopen van bedrijven die dit wel kunnen en dus emissierechten over hebben. De EU-landen hebben echter te veel emissierechten aan de bedrijven uitgedeeld, waardoor de prijs ervan kelderde en bedrijven geen prikkel meer voelen om de uitstoot te beperken.

Daarom ontwikkelden vier Vlaamse energiespecialisten de vzw Carbon + Alt + Delete. Hiermee kunnen burgers uitstootrechten van bedrijven opkopen en vernietigen. Op https://carbonaltdelete.eu/nl/ kan je emissierechten opkopen ter waarde van je eigen uitstoot (net zoals bedrijven nu doen). Zo kan je jouw uitstoot compenseren en tegelijkertijd de emissierechten van bedrijven vernietigen. Ook leuk om gewoon je uitstoot eens te berekenen.