In de duurzame wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg (Nederland) kan je niet alleen werken en wonen, maar ook zelf je energie en voedsel produceren, autodelen en wandelen en zwemmen in je eigen stukje natuur. De wijk telt 300 huishoudens en inspireert elk jaar 1000en bezoekers.

De wijk biedt zowel alleenstaande huizen, appartementen, sociale huurwoningen als ‘co-wonen’ aan: verschillende inwoners delen eenzelfde tuin of speelplaats.

In de wijk vind je zelfs ‘kaswoningen’ terug: huizen die overkapt zijn met een serre. Dit beschermt het huis en creëert een ideaal binnenklimaat.

Groendaken zorgen er voor een mooi uitzicht. Ze verhogen de levensduur van de daken, isoleren warmte en geluid en zijn goed voor de biodiversiteit en leefomgeving. In Vlaanderen krijg je subsidies voor groendaken.

De inwoners legden een arm van de deltarivier open om een vijver te creëren. Het meer doet nu dienst als opvangbekken, biotoop en recreatiegebied om te zwemmen of te schaatsen. 

De boomgaarden in de wijk herbergen ook vier waterbronnen, die worden gebruikt voor de productie van drinkwater. Het drinkwater is ook een warmtebron voor het collectief warmtenet, dat de woningen en bedrijfspanden verwarmt.

Een natuurlijk waterzuiveringssysteem zuivert via ‘helofytenfilters’ het grijze water: afvalwater van de douche, wasmachine en keuken (niet van de toiletten). Ook voor milieueducatie zijn de biologische filters interessant.

In de stadsboerderij Caetshage produceren twee boeren, samen met vrijwilligers, biologische voedselproducten. Je kan groentepakketten bestellen of rondsnuisteren in de winkel. De boerderij is ook een sociale werkplaats en educatief centrum.

80 gezinnen delen samen auto’s. Autodelers reduceren de CO2-uitstoot: ze bezitten minder auto’s en rijden minder kilometers. De wijk wil de parkeerplaatsen overkappen met zonnepanelen, die energie leveren voor de elektrische wagens.