De stroomcoach gaat langs bij mensen thuis om het verbruik van toestellen te meten en analyseren. Op basis hiervan krijgt de inwoner energiebesparend advies. Onze stroomcoach zoekt vrijwilligers, omdat hij al de aanvragen niet kan volgen.

Tijdens het huisbezoek verbindt de stroomcoach een energiemeter met de zekeringskast. De energiemeter stuurt de gegevens door naar een app, waarmee de stroomcoach van op afstand het energieverbruik van al de elektrische toestellen volgt.

Zo ontdekte de stroomcoach dat de elektrische verwarming in de badkamer (2000W) per uur ongeveer €0,50 verbruikt. Als je dit op jaarbasis berekent, is dit een dure grap. Er bestaan energiezuinigere alternatieven voor bijverwarming, zoals infraroodverwarming. Bij deze techniek verwarmt het toestel de massa in de kamer in plaats van de lucht. De ‘massa’, m.a.w. objecten en materialen, stralen hun warmte dan af op de omgeving.

Gloeilampen of halogeenlampen verbruiken 12 keer meer dan LED-lampen. Op plaatsen waar het licht vaak brandt, is het beter om LED-lampen te plaatsen. De energiezuinigste lamp is de lamp die niet brandt.
Schakel bij het verlaten van een kamer of een gang de lampen daarom altijd uit, tenzij je onmiddellijk terugkeert.

Recente vaatwassers met A+++ energielabel verbruiken rond de €50 per jaar. Een ouder toestel verbruikt een pak meer water en elektriciteit en kan oplopen tot meer dan €100 per jaar.

Met de hand afwassen is trouwens niet zuiniger dan een vaatwasser. De nieuwe vaatwassers zijn uitgerust met sensoren die de beladings- en vervuilingsgraad bepalen en daarna voor precies de nodige hoeveelheid water, de juiste temperatuur en het passende wasprogramma zorgen. Zet de vaatwasmachine pas aan als ze helemaal vol is!

Zuinige wasmachines (A+++) verbruiken €28 per jaar. Dat is een groot verschil met oude toestellen. Als je toestel rond de 15 jaar oud is kost je dit €120 per jaar.

De stroomcoach geeft tips om nog zuiniger te wassen:

  • Een volle machine is voordeliger dan twee keer een halfvolle machine laten draaien
  • Goed gezwierd wasgoed (op 1.200 à 1600 toeren/minuut ) verkort de droogbeurt, dat bespaart 20 à 25% energie van de droogkast
  • Voor de witte was is 60°C meestal ruim voldoende. Kies hogere temperaturen als het echt nodig is
  • Voor alle andere was is 30°C meer dan voldoende
  • Gebruik de eco-stand indien mogelijk

Een droogkast ouder dan 20 jaar verbruikt per droogbeurt ongeveer 5 kWh, of ongeveer €1,4. Dat betekent bijna €150 per jaar voor wie 2 machines per week droogt. Ondertussen zijn er droogkasten met A+++-label die 5 keer minder (!) elektriciteit verbruiken. Dat is goed voor een besparing van €100 per jaar of 110 kg C02.

Ook al heb je een droogkast met A+++ label, drogen op de wasdraad of op een wasrek blijft de goedkoopste en meest ecologische oplossing.

Let op volgende zaken om het verbruik van je diepvries te beperken:

  • Ontdooi de diepvriezer zodra er ijs is gevormd. Een ijslaag van 2 mm verbruikt 10% meer, of zo’n €5 extra per jaar.
  • Stel de ideale temperatuur in: - 18 °C. Elke graad lager komt overeen met 5% extra verbruik.
  • Vul je diepvriezer zoveel mogelijk. Desnoods vul je de lege ruimte op met piepschuim. Zo kan er bij het openen van de diepvriezer minder warme lucht naar binnen stromen.

Een diepvriezer slaat op hol van warme eetwaren. Laat producten die je wil invriezen eerst afkoelen in de koelkast. In de winter kan je ze eerst een tijdje buiten zetten.

Zonder dat we het weten verbruiken toestellen stroom. Denk maar aan de kleine lampjes op je toestellen, die dag en nacht energie verspillen. We hebben het over stand-by lichtjes van de computer, de televisie, video, hifi keten, de microgolfoven, spelconsole, transformators, kabelopladers van gsm's en de kruimeldief ... Sluimerverbruik kan zo’n €100 per jaar kosten! Koop toestellen met een laag sluimerverbruik, trek stekkers en laders uit, gebruik de uitknop en schakel de stand-by van toestellen uit.

De stroomcoach antwoordt tijdens het huisbezoek op al de energievragen van de bewoner, en geeft zowel ter plekke als op papier persoonlijke tips en advies om het verbruik naar beneden te halen.

Op www.energiebesparenmeetjesland.be vind je zelf al heel wat tips van de stroomcoach terug!

Wil je anderen helpen om thuis energie te besparen? Via onze opleiding leer je zelf het verbruik van toestellen meten. Interesse? Contacteer jurgen@woonwijzermeetjesland.be, 09 378 61 70.